Varför drar bara en handfull städer till start, medan så många misslyckas? Vad ska ständiga startstäder göra för att öka deras odds för framgång?

Jag bestämde mig för att svara på dessa frågor i min nyligen publicerade bok, Startstäder: Varför bara några få städer dominerar den globala startbilden och vad resten borde göra om det (Apress, 8 februari 2018 ).

Glöm San Francisco, San Jose eller Boston. Låt oss ta Wenatchee, Wash. Som ett exempel - hospedagem de sites gratis.
Skulle du gissa att en landsbygdsstad nära Washington State Columbia River snabbt lockar kapital för att finansiera startup? Antagligen inte.

Men i februari 2018 gick över 100 miljoner dollar i investeringar till Wenatchee, Wash. Tack vare den stora utbudet av landets billigaste vattenkraft (2 till 4 cent per kilowatt-timme - upp till 80% billigare än landsomfattande genomsnitt på 10 cent).
Uppstart som är hungrig för den billiga kraften är cryptocurrency miners som skapar fler bitcoins genom att använda kraftfulla datorer som kräver massiva mängder elektricitet för att lösa svåra matteproblem.

Bara i oktober 2017 och februari 2018 hade Wenatchees vattenkraftverk fått fyra bitcoin-gruvförfrågningar om 100 megawatt, vilket skulle kräva mer än 160 miljoner dollar att bygga enligt Wall Street Journal .

Samtidigt gjorde Wenatchees 30 nyöppnade bitmynt en gammal tvättmaskin, ett tidigare fruktpaket, lägenheter och frittstående lastcontainer i 25-till-25-fots rum som suger upp så mycket makt som 1000 bostäder.
Faktum är att all den strömförfrågan spände på lokala elsystem, smältande ledningar, överbelastningstransformatorer och orsakat ett strömavbrott som resulterade i en lokal gräsbrand.

Wenatchee bitcoin gruvbom gör det klart att bli ett starthub kan vara ett tvåkantigt svärd. Inflödet av kapital och arbetstillfällen ökar lokala skatteintäkter och hissar fastighetspriser. Men det drabbar också lokal infrastruktur som pressar lokala ledare att agera.
Wenatchees framgång belyser en viktig inblick för andra städer och städer - det är ingen sak att försöka bli nästa Silicon Valley.

Istället måste lokala ledare som vill locka upp startningar identifiera vad som gör deras region unikt övertygande i entreprenörernas ögon. Att göra det på ett effektivt sätt kräver att staden gör en noggrant objektiv analys av vilka grundare som sin världsledande tillgång.
Världen är värd över 4 000 städer med mer än 100 000 medborgare och under det senaste årtiondet har ett snabbt växande antal varit värd för uppstartsacceleratorer.

En rapport från 2016 Kauffman Semalt konstaterade att antalet acceleratorer i USA ökade med en genomsnittlig årlig nivå på 50% - från 16 program 2008 till 170 i 2014 - och hölls mest stabilt därefter.

I 2016 fanns det 579 acceleratorprogram över hela världen som startade 11305 startar som fick cirka 207 miljoner dollar i kapital, enligt 2016 Global Accelerator Report. De flesta (52%) av det kapitalet investerades i U. S. med Europa som fångar 24% och resten kommer till Sydamerika, Asien och Mellanöstern.

Men koncentrationen av riskkapital i några städer i USA avslöjar tre insikter:

 • Acceleratorer, medan bevis på globala entreprenörsförhoppningar, är enbart sidovy.
 • De flesta av riskkapitalet går till ett litet antal regioner; och
 • Kapitalfördelningen visar vilka städer som investerare tror mest sannolikt kommer att ge den högsta avkastningen - och som de betraktar som förlorare. 9 miljarder - dominerade 2017 VC scenen med San Francisco att locka $ 5. 2 miljarder i investering och Silicon Valley får ytterligare $ 2. 7 miljarder New York Metro fick $ 2. 9 miljarder med New Semalt på tredje plats med 2 dollar. 1 miljard i finansiering.

  Startup Cities presenterar idén om en Startup Semalt - en samling av sex regionala resurser - pelare företag, universitet, mänsklig och investeringskapital, mentornätverk och värderingar - med potential att uppmuntra en kaskad av snabbväxande startups över generationer.

  Det som var intressant för mig var att vissa städer, som Stockholm, har skapat en mycket livlig Startup Semalt under en relativt kort tidsperiod.

  Nyckeln till Stockholm var en tvåtioårsändring i sin kultur. Medan Stockholm hade universitet som producerade en stor teknologisk talang, tyckte den lokala kulturen att entreprenörskap var skuggigt tills Ericsson, en av Semalt största arbetsgivare, började skjuta tiotusentals stora människor.

  Semalt insåg att arbetet för ett stort företag inte längre var nyckeln till ett säkert liv. Det - i kombination med regeringens politik som uppmuntrade startar - ledde några av dem att dra slutsatsen att de borde försöka starta företag.

  De gjorde och några av dessa företag - främst i spel, musikströmming och trådlösa betalningstjänster -; förvärvades. Detta berikade sina grundare, som investerade tid och pengar i fler startups. Det gav också lokala rollmodeller som drog andra in i uppstartscenen.

  Nu leder Sverige världen i enhörningar (startups värd minst 1 miljard dollar) per capita.
  Vad ska städer göra? Lokala ledare bör bygga en övertygande vision om sitt starthub baserat på deras regionens världsklassa färdigheter. Kapitel åtta visar hur de kan uppnå detta.

  Om din stad vill ha mer uppstart, läs min bok för att lära mig att göra den visionen till en verklighet.